donderdag 22 januari 2009

Klomp voor iedere gelegenheid

De Klompenmaker
Klompen zijn een prachtig product. Sierlijk in al zijn vormen. Een natuur product. Meestal gemaakt van wilgen of populieren hout. Van binnen op de maat van de voet gemaakt. Van buiten aangepast aan het doel waarvoor het moet dienen. Al waren de klompenmakers veelal arme hardwerkende boeren die in de wintermaanden met klompen wat bij konden verdienen. Ze waren wel trots op de producten die ze maakten.

Vele variaties in Klompen
Elke streek, elk beroep, en ook voor de feestdagen. De klompenmaker maakte van de klomp meer dan alleen een bescherming van de voet. Voor bruiloften prachtige gedecoreerde exemplaren met een spitse neus. Versiert met schilderwerk of houtsnijwerk. Voor dagelijks gebruik veelal met een ronde neus. Deze konden niet zo snel beschadigen als je ergens tegenaan schopte.

Klompen voor ieder beroep
En dan de beroepen. Vissers hadden klompen met speciale neuzen om de visnetten op spanning te houden zodat het boeten (repareren) van de netten sneller ging. Op zachte veengronden waren de klompen extra breed aan de onderkant om niet weg te zakken op de drassige grond. En zelfs de smokkelaar had aangepaste klompen. De onderzijde stond omgedraaid zodat men bij het volgen van zijn spoor op een dwaalspoor werd gebracht.

Elke klomp heeft de tekening van zijn maker
De klompenmaker maakte allerlei uitvoeringen en voorzag ze van een eigen unieke beschildering zodat iedereen kon zien dat hij ze gemaakt had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten