donderdag 15 januari 2009

Zelf klompen maken

Klompenmaker
De klompenmaker en zijn klompen. Ze horen bij mijn leven. Van jongs af aan lagen in de magazijnen van mijn vader klompen. In hele grote hoeveelheden. Mijn vader kocht ze bij diverse klompenmakers in het zuiden van Nederland.

Souvenirklompen
De machinale klompenmakers leverde vooral souvenirklompen aan mijn vader. In eigen werkplaatsen werden deze aangepast tot een leuk product dat graag door de toeristen werd gekocht.

Ontmoeten van Klompenmakers
Rond mijn dertigste levensjaar verkocht ik meer klompen dan ooit. Daardoor ontmoete ik steeds meer klompenmakers en zag tegelijkertijd de veranderingen die deze branche onderging. Het aantal bedrijven dat machinaal klompen maakte verminderde sterk en de klompenmakers die overgebleven waren maakte met steeds minder mensen, meer klompen.

Eigen Klompenfabriek
In deze tijd liep ik rond met plannen om zelf machinaal klompen te gaan maken. De werkelijke stap hiertoe kwam voor mij op een dramatisch moment. Enkele dagen nadat ik voor het eerst vader werd kwam de huisarts vertellen dat ik ziek was. Ernstig ziek. Wellicht uit paniek, wellicht uit vastbeslotenheid om nog heel veel te doen te hebben, heb ik nog de zelfde avond een klompenfabriek gekocht. Spoedig bleek de diagnose van de artsen te voorbarig en de ziekte ging over. Mijn liefde voor klompen is er alleen maar van gegroeid.

Cultureel erfgoed
Vijftien jaar later, heb ik afstand gedaan van mijn klompenfabriek. De komende jaren wil ik mij bezig gaan houden met het instand houden en promoten van het cultureel erfgoed DE KLOMPENMAKER en zijn product de KLOMP. In 2008 heb ik daarvoor KLOMPENDAGEN opgericht. Op 20 september van dat jaar heeft de Eerste Nationale Klompendag plaatsgevonden op de Zaanse Schans.

Wedstrijd Ambachtelijk Klompenmaken
Op deze klompendag is voor de eerste keer in de geschiedenis onder toeziend oog van publiek, een wedstrijd ambachtelijk klompenmaken gehouden. Het merendeel van de VIJFENTWINTIG nog actieve NEDERLANDSE AMBACHTELIJKE KLOMPENMAKERS heeft hieraan mee gedaan. Ton Verheijen uit Haaksbergen is Nederlands Kampioen geworden en Bernard Dijkman uit Luttenberg heeft de Publieksprijs gekregen.
Zelf klompen maken
In overleg met de diverse klompen organisaties en met ondersteuning van zowel machinale klompenmakers als van ambachtelijke klompenmakers willen we ontmoetingen gaan organiseren waar als individu of als vriendengroep aan deel kunt nemen. Op deze ontmoetingen mag u zelf proberen een klomp te maken. Daarnaast willen we in 2010 opleidingen gaan starten om als hobby of als beroep het Ambachtelijk klompenmaken te leren.

Mijn droom
Het is mijn droom om het prachtige gevoel van het zelf maken van klompen op u en vele andere over te brengen. Het zelf snijden van klompen uit een vers blok hout. Dit PURE NATUUR PRODUCT dat als voetbescherming zijn leven start, als plantenbakje vaak een tweede leven ingaat, en zonder enige milieu schade weer opgaat in de zelfde natuurlijke omgeving waar het vandaan komt.
1 opmerking:

  1. Wat mooi om te zien dat er nog steeds mensen zijn die de liefde voor klompen maken nog hebben! Mijn opa was klompenmaker en vroeger hebben wij aardig wat klompjes versleten. Wij hebben overigens nog steeds het gereedschap van mijn opa, wat wij graag aan een liefhebber willen verkopen. Maar we weten niet zo goed waar te zoeken, wie weet langs deze weg.

    BeantwoordenVerwijderen